Skip to content
A MI PILVAXUNK
  • Archivum (2009-2018)
    • A Napba Öltözött Leány – rockopera 2006. július 1.
    • Fontos írások 2009-2010
      • Miért pont a Kormorán? (2009)
      • Lélekvesztő
      • Eljő az ősz…
      • Mese a léghajóról, a földrajztanárról és a végítéletről
      • Csepregi szilánkok – beszámoló a III. Ismerős Arcok táborról
  • Volt egyszer egy kávéház
  • Márványasztalok mellett…

Áldott karácsonyt!

  • 2019.12.24.2019.12.25.
  • by Csizmazia P.

Márai Sándor: Négy évszak – December

Ez a hónap az ünnep. Mintha mindig harangoznának, nagyon messze, a köd és a hó fátylai mögött.

Gyermekkorunkban e hónap első napján árkus papírra, kék és zöld ceruzával, karácsonyfát rajzoltunk, karácsonyfát, harmincegy ággal. Minden reggel, dobogó szívvel, megjelöltük, mintegy letöröltük e jelképes fa egyik ágát. Így közeledtünk az ünnep felé. E módszerrel sikerült a várakozás izgalmát csaknem elviselhetetlenné fokozni.

A hónap közepe felé, amint közeledett az ünnep, már állandóan lázas voltam, esténként félrebeszéltem, hideglelős dadogással meséltem dajkámnak vágyaimról. Mit is akartam? Gőzvasutat és jegylyukasztót, igazi színházat, páholyokkal, színésznőkkel, rivaldafénnyel, sőt valószínűleg kritikusokkal és azokkal a szabónőkkel is, akik megjelennek a főpróbákon, és rosszabbakat mondanak a darabról. Ezenfelül lengyel kabátkát akartam, továbbá Indiát, Amerikát, Ausztráliát és a Marsot. Mindezt persze selyempapírban, angyalhajjal tetézve. Egyáltalán, gyermekkoromban mindig a világegyetemet akartam, az életet, amely egyszerre volt bicikli, kirándulás a Tátrába, anyám zongorázása a sötét társalgóban, bécsi szelet, almásrétes és diadal összes ellenségeim fölött.

Most, hogy az ünnep közeledik, meglepetéssel észlelem, mintha még mindig várnék valamire. E napokban megesik, hogy elindulok az utcákon, megállok a kirakatok előtt, nézelődöm. Öngyújtó nem kell. Fényképezőgép, Victor Hugo összes művei, bőrben, zsebkés, melynek gyöngyház tokjában ötféle penge van, továbbá dugóhúzó, körömtisztító és pipaszurkáló is, nem kell. Semmiféle tárgy nem kell már, s ha jól meggondolom, lemondok Indiáról, Ausztráliáról és a Marsról is, ellenségeim cikkeit érdeklődéssel olvasom, s színházba lehetőleg egyáltalán nem járok.

Mégis, valamit várok még. Annyi karácsony múlt el, egészen sötétek, s aztán mások, csillogók, melegek és szagosak, annyi ünnep, s még mindig itt állok, a férfikor delén, őszülő fejjel, tele kötelezettséggel és ígérettel, melyeket az Angyal sem tudna már beváltani; s még mindig várok valamire. Néha azt hiszem, a szeretetre várok. Valószínűleg csillapíthatatlan ez az éhség: aki egyszer belekóstolt, holtáig ízlelni szeretné. Közben már megtudtam, hogy szeretetet kapni nem lehet; mindig csak adni kell, ez a módja. Megtudtam azt is, hogy semmi nem nehezebb, mint a szeretet kifejezni. A költőknek nem sikerült, soha, a költőknek, akik az érzelmek és indulatok minden árnyalatát rögzíteni tudják szavaikban. A szeretetnek nincs színfoka, mint a gyöngédségnek, nincs hőfoka, mint a szerelemnek. Tartalmát nem lehet szavakban közölni; ha kimondják, már hazugság. A szeretetben csak élni lehet, mint a fényben vagy a levegőben. Szerves lény talán nem is élhet másképp, csak a hőben, a fényben, a levegőben és a szeretetben.

Mindezt tudva, az egyre zavartabb és bizonyosabb tudásban, nem tehetek mást, mint sorra járni az üzleteket, s vásárolni öngyújtót, illatszert, nyakkendőt és jegylyukasztót, gőzvasutat és Victor Hugo összes műveit. Tudom, hogy mindez reménytelen. Mit csináljak? Az ember azt adja, amit tud.

Illusztráció: Birmingham Museums Trust , Unsplash


Legyen úgy mint régen volt – Kormorán és TransylMania koncert az Uránia Nemzeti Filmszínházban
Évbúcsúztató Ismerős Arcok koncert Révkomáromban
idézetek karácsony Márai Sándor szeretet ünnepeink

Related articles

Így válik szarrá minden…
„Mit mutatunk fel, ha nálunk…
Pax et Bonum – Béke…
Húsvét misztériuma
Subscribe
Visszajelzés
guest

guest

5 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Csizmazia P.
Szerző
Csizmazia P.
2019.12.27. 13:31

Lencse szerintem is nagyon finom étel, gyakorlatilag ugyanúgy felhasználható, mint a szárazbab. Mi nemcsak Újév napján, hanem egész évben többször esszük. Székesfehérváron lassan hagyománnyá válik, hogy polgármesterünk Újév napján lencsefőzeléket oszt; mi még nem ettünk belőle, ez amolyan lezárása az év végi ünnepkörnek.

Ha jól tudom, az év végi/elejei napok ételeit néphitek befolyásolják, azt biztosan tudom, hogy halat és baromfit nem szabad enni, a lencse bőséget hoz az új esztendőben. Számtalan ilyen hiedelem van, lehet nekidurálom magam és írok róluk egy évzáró cikket.

Ami az ételek mennyiségének a kiszámíthatóságát illeti, azt nagyban befolyásolja a vendégsereg aktuális étvágya is. Én úgy látom, a vége felé mindenki eltelik, ez a 2-3 nap a bőség asztala is, többet eszünk, mint általában.

Szilveszter egyik standardja a virsli. Mi teljesen száműztük asztalunkról a bolti felvágottakat, így a virsliket is. Idén kistermelőtől szereztük be, komoly reményeket fűzök hozzá. pezsgők tekintetében várakozik a pincében néhány palack, ritkán isszuk, így magasabb minőségűeket szoktam vásárolni, zéró cukortartalommal, vagyis szűzpezsgőket. Sok neves borászat is készít pezsgőt, azt hiszem idén a diósviszlói Rácz Lilláé kerül terítékre.

0
Válasz
Csizmazia P.
Szerző
Csizmazia P.
2019.12.27. 10:44

Azt hiszem minden jó étek titka a jó alapanyag. Karácsony táján a káposzta is minden asztalra kerül, jól látszott abból, hogy mennyire hosszú sorok álltak savanyúságért előző szombaton a piacon. Édesanyám készíti, idén vittem őstermelőtől egy kevés füstölt oldalast, ez valóban rendesen füstölve volt, aromája átjárta az egész fazekat. Kerül bele köröm is, külön sertéscomb, szóval annak való, aki egész nap erős fizikai munkát végez :-/ … Tejfölből is szigorúan kistermelőnél vásárolt kerül rá. (Erdélyben, Szentegyházán ettünk egyszer varázslatos “töltelékes” káposztát – Csaba testvér szokta így emlegetni – nem volt túlcifrázva, de a hús nagyon finom volt benne.) Ehhez az ételhez somlói fehérborok illenek, juhfark, vagy furmint; idén Kolonics juhfarkát tettem mellé, gazdag savai segítik a belső feldolgozást, a vulkanikus – minerális ízek gyönyörűen harmonizálnak az étellel. Halételeknél a szálka komoly veszély, én kizárólag filét használtam, szálkamentes volt az egész. Este nem szoktunk rántott halat enni, de 24-én ebédre hagytam a harcsából 2-3 szeletet, Márti kirántotta. A rák rudacskákat elég nehezen tudom így elképzelni, biztosan leesne, ha látnám a csomagolását, ahogyan leírtad, ínycsiklandozó falat lehet. Mivel a családban senki nem akar szénhidrátot enni, ezúttal édességek nem készültek. Az eszünkkel tudjuk, hogy mennyire károsak a (túl)cukrozott dolgok, de azért hiányoztak a nálunk klasszikus desszertek, beleértve a bejglit, egyedül a mákos gubánál tettünk egy kis engedményt. Annak is örülök, hogy semmi nem ment a kukába, sikerült a mennyiségeket is jól eltalálni. A szilveszteri ételek is külön kategória, azt hiszem egy kis lencsefőzelékkel beérjük, soha nem szoktuk az éjfélt megvárni, ellövik odakint a… Read more »

0
Válasz
Kohus Peti
Kohus Peti
2019.12.27. 13:06
Reply to  Csizmazia P.

A lencse napjainkban alá van becsülve tapasztalatom szerint. A gyerekek alig eszik meg, az egész tányért szinte érintetlenül küldik /viszik vissza az iskolai étkezdékben. Levesnek még-még talán megeszik, de főzelékként már nem túl étvágygerjesztő nekik szerintem. Én is csak kétféle levesnek és főzeléknek tudom elkészíteni, de nagyon finom étel készíthető lencséből.Tápértékét nem ismerem, de szépségem mindenképp a lencse javára írható. Úgyhogy gyerekek, fiatalok bátran egyétek! Nálunk nem kerülhet semmi sem a kukába.Eleve olyan menüt készítünk, amit mindenki szeret, a kvantum meg 15 emberre és két napra van kimérve. Nem tudunk semmiből annyit készíteni, hogy két nap alatt ne fogyna el minden. De ha ez mégis megtörténne, mentőövnek ott a káposzta. Következő kritikus nap a Szilveszter lesz. Csak kettecskén, na meg a Matyival leszünk este, amíg el nem alszunk és a rohadt petárdákra fel nem ébredünk éjfélkor. Mátyás hiába van ilyenkor közöttünk, így is annyira fél, remeg, nem tud hova menekülni a puffogás elől. Nem bánnám, ha tényleg betiltanék ezeket a rohadt petárdákat, legalábbis a korlátlan használatukat város szerte. Akinek nincs kisállata/kutyusa, az nem tudja, mit éreznek ilyenkor még a legdurvább fajták is.Kis túlzással egyetértek azzal a rajzzal, amikor három kutyus lefog egy srácot és petárdát szúrnak a hátsó fertályába.Még szerencse, hogy csak egyszer van Szilveszter egy évben. Nekünk ekkor a menü mellékes, azt eszünk ,amit találunk a hűtőben, napközben áztatunk, ott eszünk, a sörbevitelt is ott oldom meg.A többi felejtős. A rákrudacskákat mi a Lidl-ben vesszük, Surimi márkanéven futnak és a frigós részben találhatóak. Kb, 10 centis rudacskák, piros borításban.Picit… Read more »

0
Válasz
Csizmazia P.
Szerző
Csizmazia P.
2019.12.25. 08:53

Minden embernek, családnak, kisebb nagyobb közösségnek alighanem megvannak a saját karácsonyi szokásai. Bár az idő rohamléptekkel múlik, körülöttünk és bennünk is minden változik, vannak állandó elemei az ünnepnek. Karácsony egyik legnagyobb ünnepünk. Elég, ha azokra a művészeti alkotásokra gondolunk, amelyek szerzők tízezreit ihlették meg: festmények, szobrok, dalok, kórusművek, oratóriumok, novellák és versek születtek évszázadok alatt. Nem beszélve a magyar népszokásokról, amely a betlehemezéstől, Luca székétől a rituális étkek elkészítésén át, ezernyi módon szépítik az ünnepet. A lényeg azonban mégis az, hogy Krisztus születésére emlékezünk! A keresztény ünneplés elsősorban erről szól! Fölösleges volna azon keseregni, hogy marketing karnevállá tették, hogy bevásárlás címén óriási tülekedéssé vált a készület; a vásárlási láz mesterségesen szított, mi tagadás, igény is van rá. Mi jól éreztük magunkat a zágrábi felfordulásban is, igaz még jobban tetszett a budapesti adventi vásár! A nagy tülekedésből pedig átgondolt bevásárlással és a világhálós megrendelések lehetőségének kihasználásával idén is kimaradtunk. Szombaton reggel – szokás szerint – elmentem a fehérvári piacra, elsősorban savanyúságért és húsért álltak hosszú sorok, tömeg volt, de nem elviselhetetlen. Halat pedig már két héttel korábban beszereztem a Vámház körúti Nagycsarnokban, mert ott igen bőséges a kínálat. Szenteste megünneplésére való gasztronómiai felkészülés a halászlé főzésével kezdődik. Nem vagyok konyhatündér, de a halászlé (és a meggyleves) főzésébe sikerült beletanulnom. Nemrég olvastam arról, hogy jó halászléhez öt összetevőre van szükség: hal, só, paprika, hagyma, víz. Nagyon régóta ehhez tartom magam, az “autentikus” Fejér Megyei Hírlapban olvasott recept alapján készítem. Mindössze annyi változott, hogy több a harcsa, mint a ponty, sajnos kecsege beszerezhetetlen.… Read more »

0
Válasz
Kohus Peti
Kohus Peti
2019.12.26. 09:21
Reply to  Csizmazia P.

A gasztronómiai része az Ünnepeknek komoly előkészületeket igényel.Még akkor is,ha a karácsonyi menü évek óta ugyanaz: előételnek sajttál,majd lencseleves aszalt szilvásan.Töltött-rántott pulykamell rizzsel,halrudacska ecetes-hagymás krumplisalátával majd a ráksaláta. Mi nem vagyunk halevők,ezért a klasszikus halászlé,rántott ponty már évekkel ezelőtt lekerült az ünnepi asztalról.A gyerekek sokat piszmogtak a szálkákkal,stb. Én nagyon szeretem ezt a kombót,de nincs értelme erőltetni azt,ami nem megy… Az alapanyagok beszerzése ,már novembernem elkezdődött és gyakorlatilag 23-án ért végek a káposzta hazavitelével.Én ugyanis kétfajta káposztát főzök a 2. ünnepre és későbbre.Nagyon hálás étel,aki szereti,napokig lakmározhat belőle.Minél többször melegítem,annál ízletesebb. 4 kg savanyú káposztát és kb. 1 kg savanyított káposztalevelet főztem meg töltött káposztának,illetve takartnak. A töltött káposztaleveleket a sütőben pároltam majd rásütöttem,amíg megbarnult a káposztám.A takart-nálunk így mondják a savanyú káposztával betakart húsgombócot- a hagyományos módon főzöm meg,némi kolbász és egy egyész hátsó csülök társaságában. Mindkét étel titka a savanyú káposztában rejlik.Kofától veszem,de előtte szigorúan meg kell kóstolni. Vigyázni kell.nehogy hordóíze legyen,mert akkor ki lehet dobni az egészet.Ügyelni kell arra is,hogy ne legyen túl sós,mert azt csak hosszú áztatással lehet emlegesíteni,ahogy a savanyúságot is. Tapasztalatból mondom,a főzés során se a túl sós ,túl savanyú íz a felhasznált főzővíz hatására sem tűnik el. A lencseleves a nejem feladata.A ráksali,pulykamellek megtöltése közös feladat,a többi étel ki-ki alapon készül el. A töltelék kétféle:gesztenyepüré,sonka,sajt,aszaltszilva a másik pedig sonka,sajt,hagymakarika,majd sima panír. A ráksali érdekes dolog,az első próbálkozás után kedvencünk lett.Nem igényel főzést,ami időigényes,az a fagyott rákrudacskák apróra szeletelése.Mi 10 csomagot veszünk,ami 160 rudacskát jelent. A vékonyan felszeletelt rudacskákat nyakon kell önteni majonézzel,fehér joghurttal,cukorral,citromlével… Read more »

0
Válasz

Legutóbbi bejegyzések

  • Kékfrankos 2023.01.28.
  • Amerikai rendőrkapitányságot látogattak a Rendészettudományi Kar hallgatói 2023.01.09.
  • Az ételkészítés öröme 2022.12.25.
  • Újpesttől Újpestig 2022.12.22.
  • A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022 2022.11.17.
  • Labdarúgó VB 2022 – előzetes 2022.11.08.
  • 3D verseny Makón 2022.10.10.
  • Nemzetek ligája 2022.09.27.
  • Velencei hagyományos bringakör 2022.09.27.
  • Így válik szarrá minden… 2022.09.17.
  • Köszönjük Fiúk! 2022.09.11.
  • „A nyár még egy utolsót lehelt, s az utolsó percem is letelt” 2022.09.11.
  • Erdőkerülés 2022.09.05.
  • Szent István ünnepe után… 2022.08.22.
  • A XIV. Íjásztáborunk Cserépváralján 2022.08.14.
  • Összeomlás 2022.08.05.
  • Bikini koncert a Barba Negrában 2022.07.27.
  • Újabb Ismerős Arcok koncert a Barba Negrában 2022.07.25.
  • Újabb Balaton-kör Kohus Petiékkel! 2022.07.21.
  • Fényfesztivál Pécsett 2022.07.12.

Legutóbbi bejegyzések

  • Kékfrankos
  • Amerikai rendőrkapitányságot látogattak a Rendészettudományi Kar hallgatói
  • Az ételkészítés öröme
  • Újpesttől Újpestig
  • A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022
  • Labdarúgó VB 2022 – előzetes
  • 3D verseny Makón
  • Nemzetek ligája
  • Velencei hagyományos bringakör
  • Így válik szarrá minden…
  • Köszönjük Fiúk!
  • „A nyár még egy utolsót lehelt, s az utolsó percem is letelt”
  • Erdőkerülés
  • Szent István ünnepe után…
  • A XIV. Íjásztáborunk Cserépváralján
  • Összeomlás
  • Bikini koncert a Barba Negrában
  • Újabb Ismerős Arcok koncert a Barba Negrában
  • Újabb Balaton-kör Kohus Petiékkel!
  • Fényfesztivál Pécsett
  • P. Mobil koncert Csókakőn
  • Budapest, Margit körút – egy ismeretlen ismerős megismerése
  • „Mit mutatunk fel, ha nálunk pihen meg a halál?” – osztálytalálkozónk margójára
  • Hieronymus Bosch rejtélyes világa
  • Pax et Bonum – Béke és Jóság! Pünkösdi zarándoklatunk Csíksomlyóra
  • Ismerős Arcok koncert a Református Zenei Fesztiválon
  • Újra Révkomáromban az Ismerős Arcok!
  • Giro d’Italia 2022
  • Egy este a Művészetek Palotájában
  • Építsünk hidat, tiszta szavakból határok fölé!
  • Húsvét misztériuma
  • Ismerős Arcok lemezbemutató koncert a Barba Negrában
  • Tizenhárom óránk van
  • A füredi lány
  • Volt egyszer egy Záróvers…
  • VI. Nagy Fehérvári Bormustra
  • Bolyongás Pécsett
  • A dal a miénk!
  • Áldott Karácsonyt!
  • Az “adventi készülődés” stációi
  • Selmecbányai kiruccanás
  • Két mérkőzés: Magyarország – Andorra és Dunaszerdahely – Pozsony
  • Levelek Erdélyországból
  • Íjásztáborban voltam Cserépváralján
  • Kormorán koncert Csillebércen
  • Kerékpárral a Balaton mellett – Kohus Peti élménybeszámolója
  • FTC – DAC előkészületi mérkőzés az Üllői úton
  • „…ahogyan él, a végén úgy marad egyedül, nem lesz már semmi mit szeretne legbelül…”
  • A mi Pilvaxunk Labdarúgó EB2020 tippjátéka
  • „…rendben lesz minden…!” – Ismerős Arcok koncert Diósdon
  • Boldogok a sajtkészítők!
  • Néhány gondolat a Magyar Film Napján
  • Piacra járni jó!
  • Presser könyve
  • Március idusán

Legutóbbi hozzászólások

  • Kohus Peti on Sportvilág: “Régen sportoltunk,ezért felfrissítem a sportszerető közönség emlékezetét-a nemrég befejeződött,bennem semmi mély nyomot nem hagyó VB után, telítve focival-hogy ma a…” jan 24, 11:04
  • Kohus Peti on Amerikai rendőrkapitányságot látogattak a Rendészettudományi Kar hallgatói: “Bendi!Légy mindig óvatos,ne becsüld alá a legpitibb igazoltatást se és légy felkészülve a támadásra a bárányszemmel néző emberek részéről is.…” jan 14, 07:51
  • Kohus Peti on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Hát,ha tudom előre,hogy van fődíj,akkor a győzelemre gyúrok az első sípszótól kezdve…” jan 10, 10:39
  • Csizmazia P. on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Jelentem szilveszterkor Bence megkapta megérdemelt nyereményét! (Fél liter birspálesz.) Ezúton is gratulálunk!” jan 9, 18:19
  • Csizmazia P. on Újpesttől Újpestig: “Köszönjük Kriszta, viszontkívánom mindannyiunk és a magam nevében is! Ránk fér, mert mindenféle tekintetben nehéz idők járnak. De mint azt…” jan 9, 18:14
  • Csizmazia P. on Az ételkészítés öröme: “Igen, a bejgli elkészítése ekkora mennyiségben komoly munka volt, főleg úgy, hogy a dió darálásától kezdve, mindent mi csináltunk. (Ráadásul…” jan 9, 18:10
  • Kriszta on Újpesttől Újpestig: “Peti legyen még sokszor boldog 2023-ban is! És persze ne csak Újpesten. Áldott új évet kívánok a Pilvax házigazdájának és…” jan 4, 21:59
  • Kriszta on Az ételkészítés öröme: “Az a sok bejgli igazán remekül sikerült, gondolom, ízre is az volt, nem csupán kinézetre! (Mi nagyon szeretünk sütni-főzni, akár…” jan 4, 21:55
  • Kohus Peti on Az ételkészítés öröme: “Remek dolog tudni főzni.A sütés szerintem a főzés fölé kerül,de azt is el lehet sajátítani.Szeretem nézni az Ízőrző c.műsortsok recept…” dec 26, 10:21
  • Csizmazia P. on Áldott Karácsonyt!: “Köszönjük, ránk férne egy jobb esztendő, akkor is ha baljós előjelek gyűlnek… De még van bennem egy évösszegző cikk, remélem…” dec 25, 07:51
  • Kohus Peti on Áldott Karácsonyt!: “Áldott,békés karácsonyt minden kedves Pilvaxosnak és egy jobb, nyugodtabb új évet kívánok!” dec 24, 08:12
  • K. Benedek on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Köszönöm a gratulációkat! Gratulálok Bencének, hogy legyőzött! Köszönöm a lehetőséget és legközelebb is szívesen játszok, mert én is emiatt jobban…” dec 19, 19:13
  • Kriszta on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Sziasztok! Köszönöm a játékot és a kedves szavakat. Gratulálok a legjobban tippelőknek! Én már a mézeskalács sütése mellől néztem a…” dec 19, 19:05
  • Rudipapa on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Köszönöm, hogy együtt játszottunk ezen a labdarúgó eseményen is! Nagyon jó volt együtt végig izgulni a meccseket, latolgatni az esélyeket.…” dec 19, 18:01
  • Kohus Peti on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Mindenki köszönetet érdemel,aki részt vett a megmérettésben és külön köszönet a szervezőknek,akik a tippelésen túl plusz munkát vállaltak adminként. Nem…” dec 19, 11:29
  • Csizmazia P. on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Gratulálok Krisztának, tippversenyünk egyetlen hölgytagjának, hogy rutinos és tapasztalt tippelőket maga mögé utasítva megszerezte a negyedik helyezést! (Ha egyszer lesz…” dec 19, 05:58
  • K. Benedek on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Sajnos elfeljtettem, hogy mikor van a bronz meccs, de a döntőre a tippem: Argentína-Francia 2-3” dec 18, 13:24
  • Rudipapa on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Úgy veszem észre, Benedek a bronzmérkőzésre nem tippelt, de a 30 pont Horvátország harmadik helyéért jár neki, hiszen azt előre…” dec 17, 20:02
  • GBence on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Horváto. 1-1 Marokkó (büntetőkkel Horváto. nyer), Argentína 3-2 Franciao.” dec 17, 11:07
  • Rudipapa on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Jelzem: a bronzmérküzés hivatalos kiírása: Horvátország – Marokkó! Nem fordítva. Horvátország – Marokkó 1:1 (11 -esekkel Horvátország. Ha nem, akkor…” dec 17, 07:57

Állandó rovataink

SPORTVILÁG - állandó rovatunk

TÖRZSASZTAL - állandó rovatunk

Mind-zene

KORMORÁN

FANKADELI

ISMERŐS ARCOK

P.MOBIL

HOBO

Bejelentkezés

ADMINISZTRÁCIÓ

Archívum

Csizmazia Péter 2009-2021 Címlapkép: Janko Ferlič Unsplash
Theme by Colorlib Powered by WordPress
wpDiscuz
Manage Cookie Consent
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Functional Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
View preferences
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...