Skip to content
A MI PILVAXUNK
  • Archivum (2009-2018)
    • A Napba Öltözött Leány – rockopera 2006. július 1.
    • Fontos írások 2009-2010
      • Miért pont a Kormorán? (2009)
      • Lélekvesztő
      • Eljő az ősz…
      • Mese a léghajóról, a földrajztanárról és a végítéletről
      • Csepregi szilánkok – beszámoló a III. Ismerős Arcok táborról
  • Volt egyszer egy kávéház
  • Márványasztalok mellett…

Az ételkészítés öröme

  • 2022.12.25.2022.12.26.
  • by Csizmazia P.

Testünk folyamatosan újjáépül, ehhez víz, levegő és táplálék szükséges, utóbbiak elégtelen oxidációjával biztosítja saját – ideiglenes – fennmaradását. Élelem teljes hiányában az életfunkciók lassan leállnak, a szervezet – korábban ember – megszűnik létezni.

Az állat- és növényvilág élete nem többről szól, mint létfenntartásról, vagyis táplálékszerzésről. A rendszer hierarchikusan rendezett, például a szavanna terített asztal a legelésző zebráknak, a ragadozók jókat lakmároznak a növényevőkből, a hulladékot a dögevők takarítják el. Csodálatosan felépített világ ez…

Bár az embernek ugyanúgy élelemre van szüksége, mint az állat- és növényvilágnak, táplálkozásunk mégsem teljesen ugyanaz a műfaj, mint előbbieké. Egyrészt mindenevők vagyunk, másrészt az élelmiszerek többségét konyhatechnikailag átalakítva és elkészítve vesszük magunkhoz. Lehetne arról hosszasan értekezni, hogy a túlnépesedett Föld erőforrásai már régóta elégtelenek lakóinak eltartásához, arról is, hogy míg egyes földrészeken még így is a többletfogyasztás, addig másokon az éhezés és alultápláltság okozza a problémákat. Mindenesetre élelmiszerek előállítására iparág – „élelmiszeripar” – szakosodott, a boszorkánykonyhákból ehető, emészthető termék kerül ki, ezzel együtt iszonyatosan nő a helytelen és nem megfelelő minőségű táplálkozás okozta civilizációs betegségek száma is.

Akárhogyan is, ennünk muszáj! Valahonnan alapanyagot kell beszereznünk, el kell készítenünk. Jól elkészített ételnek élvezeti értéke van, a közös étkezések családi és társadalmi eseményekké válhatnak. Ideális esetben az ételkészítés örömmel járhat, kreatív tevékenység lehet belőle.

Magam harmadik éve bontogatom szárnyaimat ezen a téren, korábban a karácsonyi halászlé főzésén kívül nem próbálkoztam semmivel. Teljesen felszerelt konyha vált tulajdonommá, elkezdtem főzőcskézni, több-kevesebb sikerrel. Látom a gyötrelmeit és találok benne élvezetet is!

Vannak kötött dolgok, karácsonykor halászlé, előtte, utána kocsonya… farsangkor fánk, nyáron grillezés, stb. Sokkal nehezebb megálmodni a holnapi ebédet, mi legyen, ami nem hizlal, amiben nincsen szénhidrát, túl sok zsiradék, de azért finom legyen, változatos…

Az első és talán legnehezebb lépés kitalálni a másnapi menüt, amelyhez fel lehet használni az otthon spájzolt alapanyagokat éppúgy, mint a frissen vásároltakat. Ebben az esetben észnél kell lenni, mert jó ételt csak jó alapanyagból lehet előállítani! Ezek felkutatása nem könnyű feladat! Kialakulnak beszerzési helyek, elsősorban a termelők, vagy azok, akik annak hazudják magukat. Ha elég ideig keresgélünk, idővel megtaláljuk a szívünknek legkedvesebb sajtkészítőt, péket, zöldségest, hentest, stb. Nagyjából a piacokon kell őket keresnünk.

Ha szakítottunk időt jó alapanyagok beszerzésre, megkezdődhet az ételek elkészítése! Egy kezdőnek ez sem egyszerű feladat! Bár tele vannak a polcok szakácskönyvekkel, nagyszerű receptekkel, kreatív ötletekkel, sokszor nehéz megtalálni az igazit. Magam a videómegosztó portálon találtam rá Szoky csatornájára, talán nem véletlen, hogy 350 000 körüli feliratkozója van. Szoky egyszerű ételeket készít, nagyon részletesen bemutatja és elmagyarázza a lépéseket, legyen szó levesről, sültekről, süteményekről. De rengeteg egyéb forrás van a videómegosztón, sztárszakácsokat is találunk, akik feltárják titkaikat. Sokszor meríthetünk ötleteket, hogy ezt, vagy azt próbáljuk elkészíteni.

Az ételkészítés útja meglehetősen rögös, lehetünk sikeresek, de a tanulópénzt mindenkinek meg kell fizetnie. Egy idő után rájövünk arra, hogy mit hibáztunk el. Számomra például a sózás különös kihívást jelent. Otthon, menzán, vendéglőben elenyészően ritkán sóztam meg ételt, általában jó volt nekem úgy, ahogyan kitálalták. Most gyakran gondban vagyok, a kocsonya sótlan, a pogácsa túlsózott… úgy hallottam só és só között is lehet különbség, bár általában a parajdit használom. Jól sikerült a karácsonyi juhtúrós pogácsa, de másnapra szinte csont szárazzá vált. Nehéz a mennyiségeket is eltalálni, hogy fogyjon el, ne legyen sok, ne legyen kevés. A legalávalóbb pazarlás a kukába kerülő étel!

Nagyjából így alakulnak a dolgok, mesterszakács ugyan nem lesz belőlem, de időnként sikerül ehető dolgokat előállítanom. A fényképeken 2022 emlékezetesebb eledeleit láthatjátok, nagyobb részüket nem én készítettem, de mindegyiket feliratoztam.

Jó étvágyat mindenkinek!


Újpesttől Újpestig
Amerikai rendőrkapitányságot látogattak a Rendészettudományi Kar hallgatói
bejgli ételkészítés ételreceptek sütés-főzés Szoky konyhája

Related articles

Tisztelet Somlónak!
Badacsony New Yorkban
Kékfrankos
Szent István ünnepe után…
Subscribe
Visszajelzés
guest

guest

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Kriszta
Kriszta
2023.01.04. 21:55

Az a sok bejgli igazán remekül sikerült, gondolom, ízre is az volt, nem csupán kinézetre!

(Mi nagyon szeretünk sütni-főzni, akár közös „programként” is, de persze mindenkinek megvan a maga specialitása.)

0
Válasz
Csizmazia P.
Szerző
Csizmazia P.
2023.01.09. 18:10
Reply to  Kriszta

Igen, a bejgli elkészítése ekkora mennyiségben komoly munka volt, főleg úgy, hogy a dió darálásától kezdve, mindent mi csináltunk. (Ráadásul idén nagyon jó volt a diótermés, saját diónkat használtuk el.) A töltés volt a legnehezebb, precízen kimértünk mindent, utána tojássárgájával megkenve szikkadt negyven percet, majd fehérjével megkenve egy órát, mire bement a sütőbe.

Azt hiszem jól sikerült, mert szinte minden megajándékozott kérte a receptet. Egy adventi ráhangolódós összejövetelnek is elment.

0
Válasz
Kohus Peti
Kohus Peti
2022.12.26. 10:21

Remek dolog tudni főzni.A sütés szerintem a főzés fölé kerül,de azt is el lehet sajátítani.Szeretem nézni az Ízőrző c.műsortsok recept ihletett meg tőlük,a „régi öregektől”.
Olyan rutinnal nyújtják a rétest és dagasztanak,hogy öröm nézni…Na,oda én már sose jutok el:arra tartom az asszonyt.Van benne taktika is.Egy tésztás étel elkészítése több takarítással jár,mint egy hétvégi nagytakarítás…

Ha már valaki elboldogul a konyhában,gyakran főz-mert kell-tényleg ez egyik fő gond a következő tétel kitalálása.

Elődeink-és ebben a svábok jártak elöl-okosan főztek.mindig előre gondolkodtak a menüt illetően.Már a vasárnapi ebéd úgy készült,hogy a maradékból hétfőn felhasználható,új fogás készül.
Más kérdés,hogy a rengeteg krumpli-,és tészta alapú étel mennyire menne le manapság menüként.

Jó étvágyat !

0
Válasz

Legutóbbi bejegyzések

  • Ismerős Arcok hangverseny Várpalotán 2023.10.10.
  • Balatoni tekergés – Kohus Peti 2023.09.03.
  • Atlétikai VB volt Budapesten 2023.08.28.
  • Csavargás Pécsett és íjászverseny Hosszúhetény – Pusztabányán 2023.08.13.
  • Transzfogarasi utazásunk 2023.08.06.
  • Világbajnok lett férfi vízilabdacsapatunk! 2023.07.31.
  • A XV. Íjásztáborunk Cserépváralján 2023.07.31.
  • Újra DAC meccsen voltunk 2023.07.16.
  • Elfogyott a kávé… 2023.06.24.
  • 103 esztendő Trianon, Komáromban a Kormoránnal 2023.06.24.
  • Tisztelet Somlónak! 2023.05.29.
  • A Nemzet Aranyai 2023.05.06.
  • Badacsony New Yorkban 2023.05.06.
  • Kerékpárral a Fertő-tónál – Kohus Peti beszámolója 2023.05.05.
  • Dunaszerdahely – Zsolna bajnoki meccsen jártunk 2023.04.10.
  • „Nekünk írták a dalt!” – Kiállítás a Magyar Zene Házában 2023.03.25.
  • Csillogó fekete lemezeken… 2023.03.23.
  • „Vadászat” Révkomáromban 2023.02.26.
  • Táncos Stevie 50 és Ismerős Arcok koncert a Barba Negrában 2023.02.19.
  • Az Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói nemzetközi bevetési egységek versenyén mérettették meg magukat 2023.02.10.

Legutóbbi bejegyzések

  • Ismerős Arcok hangverseny Várpalotán
  • Balatoni tekergés – Kohus Peti
  • Atlétikai VB volt Budapesten
  • Csavargás Pécsett és íjászverseny Hosszúhetény – Pusztabányán
  • Transzfogarasi utazásunk
  • Világbajnok lett férfi vízilabdacsapatunk!
  • A XV. Íjásztáborunk Cserépváralján
  • Újra DAC meccsen voltunk
  • Elfogyott a kávé…
  • 103 esztendő Trianon, Komáromban a Kormoránnal
  • Tisztelet Somlónak!
  • A Nemzet Aranyai
  • Badacsony New Yorkban
  • Kerékpárral a Fertő-tónál – Kohus Peti beszámolója
  • Dunaszerdahely – Zsolna bajnoki meccsen jártunk
  • „Nekünk írták a dalt!” – Kiállítás a Magyar Zene Házában
  • Csillogó fekete lemezeken…
  • „Vadászat” Révkomáromban
  • Táncos Stevie 50 és Ismerős Arcok koncert a Barba Negrában
  • Az Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói nemzetközi bevetési egységek versenyén mérettették meg magukat
  • Pribojszki kocsmakoncert Csopakon
  • Kékfrankos
  • Amerikai rendőrkapitányságot látogattak a Rendészettudományi Kar hallgatói
  • Az ételkészítés öröme
  • Újpesttől Újpestig
  • A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022
  • Labdarúgó VB 2022 – előzetes
  • 3D verseny Makón
  • Nemzetek ligája
  • Velencei hagyományos bringakör
  • Így válik szarrá minden…
  • Köszönjük Fiúk!
  • „A nyár még egy utolsót lehelt, s az utolsó percem is letelt”
  • Erdőkerülés
  • Szent István ünnepe után…
  • A XIV. Íjásztáborunk Cserépváralján
  • Összeomlás
  • Bikini koncert a Barba Negrában
  • Újabb Ismerős Arcok koncert a Barba Negrában
  • Újabb Balaton-kör Kohus Petiékkel!
  • Fényfesztivál Pécsett
  • P. Mobil koncert Csókakőn
  • Budapest, Margit körút – egy ismeretlen ismerős megismerése
  • „Mit mutatunk fel, ha nálunk pihen meg a halál?” – osztálytalálkozónk margójára
  • Hieronymus Bosch rejtélyes világa
  • Pax et Bonum – Béke és Jóság! Pünkösdi zarándoklatunk Csíksomlyóra
  • Ismerős Arcok koncert a Református Zenei Fesztiválon
  • Újra Révkomáromban az Ismerős Arcok!
  • Giro d’Italia 2022
  • Egy este a Művészetek Palotájában
  • Építsünk hidat, tiszta szavakból határok fölé!
  • Húsvét misztériuma
  • Ismerős Arcok lemezbemutató koncert a Barba Negrában
  • Tizenhárom óránk van
  • A füredi lány

Legutóbbi hozzászólások

  • Kohus Peti on Kopaszkutya 1980: “Éljen is tovább!Későn,évekkel a megjelenés után láttam először a filmet és kezdtem el a hasonló szőrű zenéket hallgatni,ahogy azt már…” okt 25, 18:33
  • Kohus Peti on Sportvilág: “A Litvánia elleni 1. félidő teljesítménye a szerbek elleni.2. félidő folytatása volt. Sajnos,akkorra elfáradtunk és valóban szerencsével,de győzni tudtunk.Valljuk be,nem…” okt 23, 09:08
  • Kohus Peti on „Vadászat” Révkomáromban: “Megértelek.” okt 23, 08:58
  • Csizmazia P. on Kopaszkutya 1980: “A Kopaszkutya tovább él, megjelent a feljavított hanganyag mind analóg, mind digitális formátumban, további információk erről és a filmről itt…” okt 22, 18:18
  • Csizmazia P. on Sportvilág: “Ne menjünk és nem is mehetünk el szó nélkül labdarúgó válogatottunk legutóbbi két mérkőzése mellett! A rivális Szerbiát hazai pályán…” okt 22, 18:12
  • Csizmazia P. on „Vadászat” Révkomáromban: “Peti, ott kéne lennünk, de nem látok el addig. Jó lenne. Meg DAC meccsre menni, meg Arcokra, meg Kormoránra, meg…” okt 22, 18:06
  • Kohus Peti on „Vadászat” Révkomáromban: “Február 10-én a Papp László Arénában újra Vadászat!Nem kéne ott lennünk,Doki?” okt 22, 11:01
  • Kohus Peti on Sportvilág: “A DAC tegnap legyőzte a Slovant 3:1 arányban.Megleptek,bevallom,nem bíztam a DAC sikerben a gyenge eddigi teljesítmények és a nagy játékos…” szept 18, 13:36
  • Csizmazia P. on Sportvilág: “Tegnap nevében barátságos meccset játszottunk Csehországgal. 1:1-es döntetlen született, több szempontból nagyon tanulságos dolgokat láthattunk! Először is telt ház volt…” szept 11, 19:31
  • Csizmazia P. on 103 esztendő Trianon, Komáromban a Kormoránnal: “Bár nekem megadatott sok koncert a tizenvalahány év alatt is, én is pontosan azt érzem, hogy a zenekar él és…” szept 11, 19:22
  • Kohus Peti on 103 esztendő Trianon, Komáromban a Kormoránnal: “Mi is Kormoránon voltunk ma délután!Tizenvalahány év kellett hogy elteljen az utolsó Kormorán koncertünk óta…Biztosan mi tehetünk róla és ma…” szept 9, 20:51
  • Kohus Peti on Sportvilág: “Naná,hogy örülünk.Hallgattam a rádióban és ma láttam az összefoglalót.Dibusz is megérdemel egy csillagot az ötös mellé.” szept 8, 17:46
  • Csizmazia P. on Sportvilág: “„Örülünk Vincent?” – kérdezte Jules Vincent Vega-t a ponyvaregény című film ikonikus jelenetében. A jó Vincenzo csak bólintott, miközben a…” szept 8, 15:46
  • Csizmazia P. on Balatoni tekergés – Kohus Peti: “Mindig élvezettel olvasom beszámolóidat, elsősorban a Balatont imádó emberként. Rettenetes, hogy a rekkenő hőség lassan elviselhetetlenné teszi a nyarakat, szoktam…” szept 3, 14:55
  • Kohus Peti on Sportvilág: “Fogalmam nincs,mit csinál Oszi.Eladott mindent,bekeresett Krisztoviccsal,elment Davis,Blacki.Hogy Zsolti miért ilyen hirtele ment el,nem tudni.Rebesgetik,az edző keze lehet a dologban,de ez…” aug 28, 18:45
  • Csizmazia P. on Sportvilág: “Peti! Mi van a DAC-vel? Engem mellbe vágott Kalmár távozása és a legutóbbi vereség hazai pályán a Besztercebányától! Ötödik helyen…” aug 28, 18:10
  • Kohus Peti on Újabb Balaton-kör Kohus Petiékkel!: “Balatoni tekergés Egyszer már belefogtam,gyenge egy órát beszámoltam az idei túránkról,majd jöttek a képek,és sikerült eltüntetnem az addig írtakat…Ennyit a…” aug 28, 18:06
  • Kohus Peti on A XV. Íjásztáborunk Cserépváralján: “Köszi az információt.Ha már Norkáról is tettél említést,eszembe jut,annyira szerény és kedves hölgy…Kár,hogy ez a nagy család szanaszét esett.” aug 13, 12:39
  • Csizmazia P. on A XV. Íjásztáborunk Cserépváralján: “A Munkácsy családdal kapcsolatban nincsen semmi információm. Cserépváralja alig több mint 300 lelkes község, legfőbb nevezetességei a kaptárkövek és a…” aug 13, 12:31
  • Kohus Peti on A XV. Íjásztáborunk Cserépváralján: “Jól látom,hogy a helyi stadion gyepét gyúrjátok? Doki,Nincs utalás Cserépváron a Munkácsy család(illetve akkor még Lieb) ott-tartózkodására,pl.emléktábla formájában? Ha nem…” júl 31, 13:21

Állandó rovataink

SPORTVILÁG - állandó rovatunk

TÖRZSASZTAL - állandó rovatunk

Mind-zene

KORMORÁN

FANKADELI

ISMERŐS ARCOK

P.MOBIL

HOBO

Bejelentkezés

ADMINISZTRÁCIÓ

Archívum

Csizmazia Péter 2009-2021 Címlapkép: Janko Ferlič Unsplash
Theme by Colorlib Powered by WordPress
wpDiscuz