Skip to content
A MI PILVAXUNK
  • Archivum (2009-2018)
    • A Napba Öltözött Leány – rockopera 2006. július 1.
    • Fontos írások 2009-2010
      • Miért pont a Kormorán? (2009)
      • Lélekvesztő
      • Eljő az ősz…
      • Mese a léghajóról, a földrajztanárról és a végítéletről
      • Csepregi szilánkok – beszámoló a III. Ismerős Arcok táborról
  • Volt egyszer egy kávéház
  • Márványasztalok mellett…

Az ételkészítés öröme

  • 2022.12.25.2022.12.26.
  • by Csizmazia P.

Testünk folyamatosan újjáépül, ehhez víz, levegő és táplálék szükséges, utóbbiak elégtelen oxidációjával biztosítja saját – ideiglenes – fennmaradását. Élelem teljes hiányában az életfunkciók lassan leállnak, a szervezet – korábban ember – megszűnik létezni.

Az állat- és növényvilág élete nem többről szól, mint létfenntartásról, vagyis táplálékszerzésről. A rendszer hierarchikusan rendezett, például a szavanna terített asztal a legelésző zebráknak, a ragadozók jókat lakmároznak a növényevőkből, a hulladékot a dögevők takarítják el. Csodálatosan felépített világ ez…

Bár az embernek ugyanúgy élelemre van szüksége, mint az állat- és növényvilágnak, táplálkozásunk mégsem teljesen ugyanaz a műfaj, mint előbbieké. Egyrészt mindenevők vagyunk, másrészt az élelmiszerek többségét konyhatechnikailag átalakítva és elkészítve vesszük magunkhoz. Lehetne arról hosszasan értekezni, hogy a túlnépesedett Föld erőforrásai már régóta elégtelenek lakóinak eltartásához, arról is, hogy míg egyes földrészeken még így is a többletfogyasztás, addig másokon az éhezés és alultápláltság okozza a problémákat. Mindenesetre élelmiszerek előállítására iparág – “élelmiszeripar” – szakosodott, a boszorkánykonyhákból ehető, emészthető termék kerül ki, ezzel együtt iszonyatosan nő a helytelen és nem megfelelő minőségű táplálkozás okozta civilizációs betegségek száma is.

Akárhogyan is, ennünk muszáj! Valahonnan alapanyagot kell beszereznünk, el kell készítenünk. Jól elkészített ételnek élvezeti értéke van, a közös étkezések családi és társadalmi eseményekké válhatnak. Ideális esetben az ételkészítés örömmel járhat, kreatív tevékenység lehet belőle.

Magam harmadik éve bontogatom szárnyaimat ezen a téren, korábban a karácsonyi halászlé főzésén kívül nem próbálkoztam semmivel. Teljesen felszerelt konyha vált tulajdonommá, elkezdtem főzőcskézni, több-kevesebb sikerrel. Látom a gyötrelmeit és találok benne élvezetet is!

Vannak kötött dolgok, karácsonykor halászlé, előtte, utána kocsonya… farsangkor fánk, nyáron grillezés, stb. Sokkal nehezebb megálmodni a holnapi ebédet, mi legyen, ami nem hizlal, amiben nincsen szénhidrát, túl sok zsiradék, de azért finom legyen, változatos…

Az első és talán legnehezebb lépés kitalálni a másnapi menüt, amelyhez fel lehet használni az otthon spájzolt alapanyagokat éppúgy, mint a frissen vásároltakat. Ebben az esetben észnél kell lenni, mert jó ételt csak jó alapanyagból lehet előállítani! Ezek felkutatása nem könnyű feladat! Kialakulnak beszerzési helyek, elsősorban a termelők, vagy azok, akik annak hazudják magukat. Ha elég ideig keresgélünk, idővel megtaláljuk a szívünknek legkedvesebb sajtkészítőt, péket, zöldségest, hentest, stb. Nagyjából a piacokon kell őket keresnünk.

Ha szakítottunk időt jó alapanyagok beszerzésre, megkezdődhet az ételek elkészítése! Egy kezdőnek ez sem egyszerű feladat! Bár tele vannak a polcok szakácskönyvekkel, nagyszerű receptekkel, kreatív ötletekkel, sokszor nehéz megtalálni az igazit. Magam a videómegosztó portálon találtam rá Szoky csatornájára, talán nem véletlen, hogy 350 000 körüli feliratkozója van. Szoky egyszerű ételeket készít, nagyon részletesen bemutatja és elmagyarázza a lépéseket, legyen szó levesről, sültekről, süteményekről. De rengeteg egyéb forrás van a videómegosztón, sztárszakácsokat is találunk, akik feltárják titkaikat. Sokszor meríthetünk ötleteket, hogy ezt, vagy azt próbáljuk elkészíteni.

Az ételkészítés útja meglehetősen rögös, lehetünk sikeresek, de a tanulópénzt mindenkinek meg kell fizetnie. Egy idő után rájövünk arra, hogy mit hibáztunk el. Számomra például a sózás különös kihívást jelent. Otthon, menzán, vendéglőben elenyészően ritkán sóztam meg ételt, általában jó volt nekem úgy, ahogyan kitálalták. Most gyakran gondban vagyok, a kocsonya sótlan, a pogácsa túlsózott… úgy hallottam só és só között is lehet különbség, bár általában a parajdit használom. Jól sikerült a karácsonyi juhtúrós pogácsa, de másnapra szinte csont szárazzá vált. Nehéz a mennyiségeket is eltalálni, hogy fogyjon el, ne legyen sok, ne legyen kevés. A legalávalóbb pazarlás a kukába kerülő étel!

Nagyjából így alakulnak a dolgok, mesterszakács ugyan nem lesz belőlem, de időnként sikerül ehető dolgokat előállítanom. A fényképeken 2022 emlékezetesebb eledeleit láthatjátok, nagyobb részüket nem én készítettem, de mindegyiket feliratoztam.

Jó étvágyat mindenkinek!


Újpesttől Újpestig
Amerikai rendőrkapitányságot látogattak a Rendészettudományi Kar hallgatói
bejgli ételkészítés ételreceptek sütés-főzés Szoky konyhája

Related articles

Kékfrankos
Szent István ünnepe után…
VI. Nagy Fehérvári Bormustra
Boldogok a sajtkészítők!
Subscribe
Visszajelzés
guest

guest

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Kriszta
Kriszta
2023.01.04. 21:55

Az a sok bejgli igazán remekül sikerült, gondolom, ízre is az volt, nem csupán kinézetre!

(Mi nagyon szeretünk sütni-főzni, akár közös “programként” is, de persze mindenkinek megvan a maga specialitása.)

0
Válasz
Csizmazia P.
Szerző
Csizmazia P.
2023.01.09. 18:10
Reply to  Kriszta

Igen, a bejgli elkészítése ekkora mennyiségben komoly munka volt, főleg úgy, hogy a dió darálásától kezdve, mindent mi csináltunk. (Ráadásul idén nagyon jó volt a diótermés, saját diónkat használtuk el.) A töltés volt a legnehezebb, precízen kimértünk mindent, utána tojássárgájával megkenve szikkadt negyven percet, majd fehérjével megkenve egy órát, mire bement a sütőbe.

Azt hiszem jól sikerült, mert szinte minden megajándékozott kérte a receptet. Egy adventi ráhangolódós összejövetelnek is elment.

0
Válasz
Kohus Peti
Kohus Peti
2022.12.26. 10:21

Remek dolog tudni főzni.A sütés szerintem a főzés fölé kerül,de azt is el lehet sajátítani.Szeretem nézni az Ízőrző c.műsortsok recept ihletett meg tőlük,a “régi öregektől”.
Olyan rutinnal nyújtják a rétest és dagasztanak,hogy öröm nézni…Na,oda én már sose jutok el:arra tartom az asszonyt.Van benne taktika is.Egy tésztás étel elkészítése több takarítással jár,mint egy hétvégi nagytakarítás…

Ha már valaki elboldogul a konyhában,gyakran főz-mert kell-tényleg ez egyik fő gond a következő tétel kitalálása.

Elődeink-és ebben a svábok jártak elöl-okosan főztek.mindig előre gondolkodtak a menüt illetően.Már a vasárnapi ebéd úgy készült,hogy a maradékból hétfőn felhasználható,új fogás készül.
Más kérdés,hogy a rengeteg krumpli-,és tészta alapú étel mennyire menne le manapság menüként.

Jó étvágyat !

0
Válasz

Legutóbbi bejegyzések

  • Kékfrankos 2023.01.28.
  • Amerikai rendőrkapitányságot látogattak a Rendészettudományi Kar hallgatói 2023.01.09.
  • Az ételkészítés öröme 2022.12.25.
  • Újpesttől Újpestig 2022.12.22.
  • A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022 2022.11.17.
  • Labdarúgó VB 2022 – előzetes 2022.11.08.
  • 3D verseny Makón 2022.10.10.
  • Nemzetek ligája 2022.09.27.
  • Velencei hagyományos bringakör 2022.09.27.
  • Így válik szarrá minden… 2022.09.17.
  • Köszönjük Fiúk! 2022.09.11.
  • „A nyár még egy utolsót lehelt, s az utolsó percem is letelt” 2022.09.11.
  • Erdőkerülés 2022.09.05.
  • Szent István ünnepe után… 2022.08.22.
  • A XIV. Íjásztáborunk Cserépváralján 2022.08.14.
  • Összeomlás 2022.08.05.
  • Bikini koncert a Barba Negrában 2022.07.27.
  • Újabb Ismerős Arcok koncert a Barba Negrában 2022.07.25.
  • Újabb Balaton-kör Kohus Petiékkel! 2022.07.21.
  • Fényfesztivál Pécsett 2022.07.12.

Legutóbbi bejegyzések

  • Kékfrankos
  • Amerikai rendőrkapitányságot látogattak a Rendészettudományi Kar hallgatói
  • Az ételkészítés öröme
  • Újpesttől Újpestig
  • A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022
  • Labdarúgó VB 2022 – előzetes
  • 3D verseny Makón
  • Nemzetek ligája
  • Velencei hagyományos bringakör
  • Így válik szarrá minden…
  • Köszönjük Fiúk!
  • „A nyár még egy utolsót lehelt, s az utolsó percem is letelt”
  • Erdőkerülés
  • Szent István ünnepe után…
  • A XIV. Íjásztáborunk Cserépváralján
  • Összeomlás
  • Bikini koncert a Barba Negrában
  • Újabb Ismerős Arcok koncert a Barba Negrában
  • Újabb Balaton-kör Kohus Petiékkel!
  • Fényfesztivál Pécsett
  • P. Mobil koncert Csókakőn
  • Budapest, Margit körút – egy ismeretlen ismerős megismerése
  • „Mit mutatunk fel, ha nálunk pihen meg a halál?” – osztálytalálkozónk margójára
  • Hieronymus Bosch rejtélyes világa
  • Pax et Bonum – Béke és Jóság! Pünkösdi zarándoklatunk Csíksomlyóra
  • Ismerős Arcok koncert a Református Zenei Fesztiválon
  • Újra Révkomáromban az Ismerős Arcok!
  • Giro d’Italia 2022
  • Egy este a Művészetek Palotájában
  • Építsünk hidat, tiszta szavakból határok fölé!
  • Húsvét misztériuma
  • Ismerős Arcok lemezbemutató koncert a Barba Negrában
  • Tizenhárom óránk van
  • A füredi lány
  • Volt egyszer egy Záróvers…
  • VI. Nagy Fehérvári Bormustra
  • Bolyongás Pécsett
  • A dal a miénk!
  • Áldott Karácsonyt!
  • Az “adventi készülődés” stációi
  • Selmecbányai kiruccanás
  • Két mérkőzés: Magyarország – Andorra és Dunaszerdahely – Pozsony
  • Levelek Erdélyországból
  • Íjásztáborban voltam Cserépváralján
  • Kormorán koncert Csillebércen
  • Kerékpárral a Balaton mellett – Kohus Peti élménybeszámolója
  • FTC – DAC előkészületi mérkőzés az Üllői úton
  • „…ahogyan él, a végén úgy marad egyedül, nem lesz már semmi mit szeretne legbelül…”
  • A mi Pilvaxunk Labdarúgó EB2020 tippjátéka
  • „…rendben lesz minden…!” – Ismerős Arcok koncert Diósdon
  • Boldogok a sajtkészítők!
  • Néhány gondolat a Magyar Film Napján
  • Piacra járni jó!
  • Presser könyve
  • Március idusán

Legutóbbi hozzászólások

  • Kohus Peti on Sportvilág: “Régen sportoltunk,ezért felfrissítem a sportszerető közönség emlékezetét-a nemrég befejeződött,bennem semmi mély nyomot nem hagyó VB után, telítve focival-hogy ma a…” jan 24, 11:04
  • Kohus Peti on Amerikai rendőrkapitányságot látogattak a Rendészettudományi Kar hallgatói: “Bendi!Légy mindig óvatos,ne becsüld alá a legpitibb igazoltatást se és légy felkészülve a támadásra a bárányszemmel néző emberek részéről is.…” jan 14, 07:51
  • Kohus Peti on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Hát,ha tudom előre,hogy van fődíj,akkor a győzelemre gyúrok az első sípszótól kezdve…” jan 10, 10:39
  • Csizmazia P. on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Jelentem szilveszterkor Bence megkapta megérdemelt nyereményét! (Fél liter birspálesz.) Ezúton is gratulálunk!” jan 9, 18:19
  • Csizmazia P. on Újpesttől Újpestig: “Köszönjük Kriszta, viszontkívánom mindannyiunk és a magam nevében is! Ránk fér, mert mindenféle tekintetben nehéz idők járnak. De mint azt…” jan 9, 18:14
  • Csizmazia P. on Az ételkészítés öröme: “Igen, a bejgli elkészítése ekkora mennyiségben komoly munka volt, főleg úgy, hogy a dió darálásától kezdve, mindent mi csináltunk. (Ráadásul…” jan 9, 18:10
  • Kriszta on Újpesttől Újpestig: “Peti legyen még sokszor boldog 2023-ban is! És persze ne csak Újpesten. Áldott új évet kívánok a Pilvax házigazdájának és…” jan 4, 21:59
  • Kriszta on Az ételkészítés öröme: “Az a sok bejgli igazán remekül sikerült, gondolom, ízre is az volt, nem csupán kinézetre! (Mi nagyon szeretünk sütni-főzni, akár…” jan 4, 21:55
  • Kohus Peti on Az ételkészítés öröme: “Remek dolog tudni főzni.A sütés szerintem a főzés fölé kerül,de azt is el lehet sajátítani.Szeretem nézni az Ízőrző c.műsortsok recept…” dec 26, 10:21
  • Csizmazia P. on Áldott Karácsonyt!: “Köszönjük, ránk férne egy jobb esztendő, akkor is ha baljós előjelek gyűlnek… De még van bennem egy évösszegző cikk, remélem…” dec 25, 07:51
  • Kohus Peti on Áldott Karácsonyt!: “Áldott,békés karácsonyt minden kedves Pilvaxosnak és egy jobb, nyugodtabb új évet kívánok!” dec 24, 08:12
  • K. Benedek on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Köszönöm a gratulációkat! Gratulálok Bencének, hogy legyőzött! Köszönöm a lehetőséget és legközelebb is szívesen játszok, mert én is emiatt jobban…” dec 19, 19:13
  • Kriszta on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Sziasztok! Köszönöm a játékot és a kedves szavakat. Gratulálok a legjobban tippelőknek! Én már a mézeskalács sütése mellől néztem a…” dec 19, 19:05
  • Rudipapa on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Köszönöm, hogy együtt játszottunk ezen a labdarúgó eseményen is! Nagyon jó volt együtt végig izgulni a meccseket, latolgatni az esélyeket.…” dec 19, 18:01
  • Kohus Peti on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Mindenki köszönetet érdemel,aki részt vett a megmérettésben és külön köszönet a szervezőknek,akik a tippelésen túl plusz munkát vállaltak adminként. Nem…” dec 19, 11:29
  • Csizmazia P. on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Gratulálok Krisztának, tippversenyünk egyetlen hölgytagjának, hogy rutinos és tapasztalt tippelőket maga mögé utasítva megszerezte a negyedik helyezést! (Ha egyszer lesz…” dec 19, 05:58
  • K. Benedek on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Sajnos elfeljtettem, hogy mikor van a bronz meccs, de a döntőre a tippem: Argentína-Francia 2-3” dec 18, 13:24
  • Rudipapa on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Úgy veszem észre, Benedek a bronzmérkőzésre nem tippelt, de a 30 pont Horvátország harmadik helyéért jár neki, hiszen azt előre…” dec 17, 20:02
  • GBence on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Horváto. 1-1 Marokkó (büntetőkkel Horváto. nyer), Argentína 3-2 Franciao.” dec 17, 11:07
  • Rudipapa on A mi Pilvaxunk Labdarúgó VB tippjátéka 2022: “Jelzem: a bronzmérküzés hivatalos kiírása: Horvátország – Marokkó! Nem fordítva. Horvátország – Marokkó 1:1 (11 -esekkel Horvátország. Ha nem, akkor…” dec 17, 07:57

Állandó rovataink

SPORTVILÁG - állandó rovatunk

TÖRZSASZTAL - állandó rovatunk

Mind-zene

KORMORÁN

FANKADELI

ISMERŐS ARCOK

P.MOBIL

HOBO

Bejelentkezés

ADMINISZTRÁCIÓ

Archívum

Csizmazia Péter 2009-2021 Címlapkép: Janko Ferlič Unsplash
Theme by Colorlib Powered by WordPress
wpDiscuz
Manage Cookie Consent
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Functional Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
View preferences
{title} {title} {title}