
Piacra járni jó!
Kezdetben volt nekem a Fény (utcai)…
A Rózsadomb és Svábhegy lábainál, a Moszkva tér tőszomszédságában fantasztikus helyre járhattak a budai (úri)asszonyok bevásárolni. Nagyrészt kofák (mai szóhasználattal: őstermelők) kínálták portékáikat, emlékszem, volt egy fejkendős néni, akitől csodálatos tejfölt és túrót szoktunk vásárolni. Akadt minden más, idényzöldség és -gyümölcsök, hentesek, tojást árusítók. Voltak kulináris lehetőségek, a földszinten mennyei lángost sütöttek, a piaccal szemben az Auguszt cukrászda válogatott finomságokkal várta a vásárlásban megfáradt vendégeit. Sokszor segítettem szüleimnek cipekedni.

Később a Vámház körúton álló Nagycsarnok vált célpontunkká. Kívül-belül impozáns épület, több hasonló található Budapesten (Hold utcai, Rákóczi téri, Batthyány téri, stb.) 2-3 évtizede alaposan felújították, korszerű élelmiszerpiaccá alakították, nem csoda, hogy külföldi turisták egyik kedvelt célpontja. Rengeteg élelmiszer kapható, de őstermelő, kistermelő jóformán nincs. Ettől függetlenül például tőkehúst sok helyen árulnak, hatalmas a választék, összehasonlíthatók a portékák és áruk. Ma már csak elvétve fordulunk meg ott, mert szinte lehetetlen a közelében parkolóhelyet találni. Karácsonyra nagyon-nagyon sok esztendőn át az alagsorban vásároltam halat. Az alábbi fénykép 1930-ban készült.

Kicsit elkanyarodva az élelmiszerektől, semmiképpen nem hagyhatom ki az Ecseri úti használt cikk piacot! A mai napig nem tudom, hogy miért „Tangó” néven emlegették sokan. Jól emlékszem rá, hogy – túlzás nélkül – százezernyi tárgyat árultak, értékes régiségektől, porcelánon át gyönyörű antik bútorokig. Szőnyeg, csillár… ezeken kívül abban az időben a farmer volt igazán kelendő. Rengetegen jártak nadrágot venni, márkás cuccok is voltak, bár eredetiségükért nem tettem volna tűzbe a kezem. Legjobban az aprócikkek között lehetett turkálni, meg sem kísérlem felsorolni, hogy a kurblis telefontól kezdve, a gramofonon át a töltőtollakig mennyiféle dolog közül lehetett válogatni.

Az utóbbi időben felfedeztem a kispesti piacot, nagyon komoly hely, igen bőséges választékkal. Legtöbbet a Fehérvári útra járunk, pontosan tudom hol érdemes ott vásárolni. Ez a piac minden igényt kielégít, nagyszerű árukínálata van, bőséges a választék, a mellette található üzletközpont parkolójában mindig akad hely.
A budapesti piacok mindegyikét nehéz lenne bejárni, annyira sok van városszerte. Soha nem voltam a Teleki téren, vagy a Nagybanin, mely a viszonteladók kedvenc beszerzési forrása. Tagadhatatlan, hogy közel kétmillió városlakó élelmezése nem kis feladat, bár a multik ezen a téren is uralnak mindent, a piacokra komoly igény van, valós szükségleteket elégítenek ki. Túl a portékák frissességén, a bőséges kínálaton, sajátos hangulatuk is van. Nehéz leírni, hogy ez pontosan mit takar, de abban biztos vagyok, hogy a szupermarketekben ez az érzés nem található meg.
Székesfehérváron sem rossz a piac. A korábbi romhalmaz helyén épült fel a Pláza, szimbiózisban a piaccal. Nagyon jó a kínálat, viszonylag sok az őstermelő is. Szombatonként gyakran tumultus van. Mai napig kapható libafertály (szerintem a libasült hátának hátsó része, püspökfalattal). Az alábbi szobor Kati néninek, a felsővárosi fertályos asszonynak állít emléket, amint kordéban tolja a portékát a piacra.

Az országot járva számtalan piacot fedezhetünk fel. Jó emlékeim vannak a pécsi Vásárcsarnokról, egyetemi éveim idején a kistermelők uralták, asztalokról árultak. Csapadékos időszakokban rengeteg erdei gomba volt, a Mecsek ilyenkor terülj asztalkámmá vált. Nagyon komoly az egri piac is, de például Mezőkövesden is találtunk egy ragyogót.
Káptalantóti egészen különleges helyet foglal el a piacok sorában. Balaton-felvidék és a Bakony kincsei kaphatók a vasárnap délelőtti sürgés-forgásban, természetesen a szokásos piaci kínálat mellett. Nagyon sok sajtos, húsfüstölő, szörpkészítő, szappangyártó portékáit vásárolhatjuk meg. Szokás a vevő kóstoltatása, érdemes éhgyomorral menni, mert egy-egy falat tepertővel, füstölt hússal, kolbásszal, sajttal szinte mindig megkínálnak. A terület egy részén ószeresek árulnak régiségeket, de olykor még kiskutyákat is kínálnak.
Külföldön is érdemes felkeresni a piacokat. Kedvenceim Dalmáciában vannak, rengeteg zöldség, gyümölcs kapható nyáron, vannak halpiacok, tipikus a mediterrán nyüzsgés. Mindenhol lehet bureket kapni (torta alakú sós túrós étel, réteslaphoz hasonló tészta burkolja, nagyon finom, kihagyhatatlan csemege). A zágrábi piac ellenben sokkal inkább hasonlít a magyar piacokhoz, azzal a különbséggel, hogy külön csarnokban rengeteg tengeri halat és egyéb herkentyűt árulnak. Aki járt a csíkszeredai, vagy a székelyudvarhelyi piacon soha nem fogja elfelejteni hangulatukat. Egyszer húsvét előtt jártunk ott, mérhetetlen mennyiségű bárányt árultak. Nagyon finom sajtok kaphatók, ott legelnek a tehenek a Hargita lankáin, ahol még a madár sem jár… Végül a napfényes Itália… Rómában a Campo de’ Fiori nem nagy, de kihagyhatatlan piac, Itália virágai, kulináris kincsei sorakoznak a standokon. Biztosan ezernyi van még Rómában, de méltán ez a leghíresebb. A többi nagy- és kisvárosnak is vannak piacai, ezekben is megtalálható minden, mi szem szájnak ingere.
Piacozni jó – írtam, így is érzem. Ha ügyesek vagyunk, friss, gyönyörű alapanyagokból készíthetünk mindent, mi asztalunkra kerül. Egy helyi piac tükre az adott településnek, városrésznek. A hangulat… van általános piaci közérzetünk, de az adott hely ehhez mindig hozzáteszi a sajátját. Nem utolsó sorban szórakoztató élmény vásárolni, a forgatagban ezernyi embert láthatunk, különféle habitusúakat, mást keresőket, boldogokat, boldogtalanokat, csendeseket és veszekedőseket. Kati néni még a kordét tolta, sok harcias hölgy kezében a banyatanknak nevezett gurulós bevásárlókocsi legalább annyira veszélyes fegyver, mint az indiánokéban a tomahawk. A közösségi élmények sokat hozzátesznek a piacozás élvezetéhez!


Veszprémben voltam ma reggel kaatsu edzésen, ott hallottam, hogy tart még a Bakonyi Ízek Vására, így megnéztem. Nagyon tetszett, sok terméket árultak. Élelmiszereket, szappanokat, kézműves dolgokat, remek kávékat, jól kinéző gyümölcsborokat, mézeket, gombákat. Úgy eltelt két óra nézelődéssel, hogy észre sem vettem! Néhány fénykép, ha esetleg valakit érdekel: https://doktorcsp.smugmug.com/Egyéb/20210524-Bakony-Expo-Veszprémben
Imádok piacra járni,alkudmi,válogatni a friss (vagy kevésbé friss) zöldségekre,termékere.Pesten nekem is a Nagycsarnok a kedvencem.Már gyerekkoromban elküldtek oda vásárolni és megfogott hangulata,a miliő és az is,hogy gyakorlatilag mindig mindennemű ,gyönyörű zöldség-gyümölcs-hal-hús volt kapható. Nagyanyám kofa volt,saját maguk termeltek-neveltek mindent,ami a földben ,földből kinőtt.Ha szezonja volt és nem voltak képesek kitermelni bizonyos dolgokat,kis mennyiségben és persze minimális haszon fejében kivitte a standra mások termékét is. A legjobb kseft az volt,amikor nyáron beérett a sárga barack.Ha rákaptak a cseh és (kelet)-német túristák,akkor piaci áron adta el nekik úgy,hogy maguk másztak a fára és szedték le a gyükölcsöt. Sajnos-kofáktól tudom-vannak olyanok is ,akik bemennek a Tescoba,vesznek 30 kiló paradicsomot és saját termésként árulják a piacon,felárral.Nincs ember,aki ezt a szezonban felismerné. Manapság a piaci zöldség drágább,amit meg lehet érteni.Senki sem fogja áron alul eladni a portékát és sokszor eszement árat kérnek pl.1 kiló csemegeubiért a szezonban. Sok esetben már a zárás előtti árengedmény is kútba veszik-ha nem adom el ma,elmegy az holnap is… Akár hogy is van,a piacnak meg van a hangulata,de a korunk adta kapzsiság minimum azt a tényt,hogy odafigyeljünk az árakra,megköveteli a vásárlótól. Mondjak példát?Tavaly 1 kiló petrezselyem (nem zsenge,zöldjével) 6.50 be került.Annyi volt akkor a marhalábszár és nyak kilója… Az idén a zöldborsót mérik arany áron.7.50Eu/kg.Ilyen feltételekkel meg lehet gondolni,lecsót főzzünk,vagy legyen inkább rántott karaj.Az árban ugyanott van. Nemrég láttam egy magyar retrófilmet(A Piac-1981).A piacról ,a piacot felügyelő maffiáról szólt a történet.Arról,milyen áron vásárolták fel a termelőtől az árut,mennyiért volt szabad árulni,egyáltalán ki árulhatott,kitől vásárolhattak fel,stb.A 70-es évek végéről volt a… Read more »
Köztudott volt, hogy az áru termelőtől fogyasztóig tartó útja sokszor rögös volt, viszonteladói hálózatok iktatódtak közbe, az árakat alaposan felverték. Állítólag nem válogattak az eszközökben sem. Azt hiszem az Ecseri úton is rajta tartották a szemüket a „szervek”, nyilvánvalóan megvalósult sokszor az orgazdaság törvényi tényállása. Az biztos, hogy egy zöldséges stand egy forgalmas piacon tisztes megélhetést nyújt a tulajdonosnak, munkája is bőven van vele.
Több próbálkozás van, hogy összehozzák a termelőt a vásárlóval. Szombaton délelőttönként van nyitva Székesfehérváron a Jancsárkert, termelői piac. Jó a választék, itt elsősorban sajtkészítők, savanyúságos, füstölt húsokat, felvágottakat árulók vannak. Kapható minőségi pékáru is. Jó kezdeményezés, nagyon népszerű, azzal együtt, hogy az infrastruktúra nem a legjobb.
Magyar Film Napja volt tegnap. Biztosan több olyan született, amely érinti a piacok világát. Nekem erről a „Sose halunk meg” ugrott be, elvégre faesztergályos termékekkel is lehetett járni az ország piacait, ahogyan azt az én nagyszüleim is tették anno.