Bringa, Bor, Balaton
2019 szeptemberének második hetében nyaralni indultunk a Balatonra, közelebbről Tihanyba. Néhány tükörcserép az átéltekről…
Bringa
Kerékpározni a Balaton körül jó. Erről Kohus Peti beszámolói is meggyőzhetnek bárkit; a vasút biztosítja járatain a kerékpárok szállítását; naponta autók ezrei indulnak bringákkal, a tó körüli utakon rajzanak a kerékpárosok.
Tókörre nem vállalkoznék, de voltak azért terveink… Első alkalommal a félsziget keleti oldalán haladva eljutottunk egészen Sajkodig, sőt, a nyugati oldalon még azon túl. Jó volt szépen lassan, meg-megállva nézelődni. Miután Sajkodot elhagytuk, a félsziget nyugati oldalán láthattuk, milyen lehetett a part, amikor a természet még háborítatlan volt.
Visszafelé Tihany központjának vettük az irányt, a bevezető úton számunkra komoly emelkedő volt, nagyrészt toltuk a gépeket, a nap ontotta a meleget. Így is beértünk a faluba, szállásunk a komphoz közel volt, de mielőtt élvezettel átadtuk volna magunkat a lejtmenetnek, a Kotyogós Kávéteraszon – a Belső-tó partján – frissítettünk kávéval és limonádéval. Mennyei volt!
Másnap Siófok felé vettük az irányt. Eredeti tervünk a Sió halsütő felkeresése lett volna, de siófoki barátaink meghívtak minket, ők szerezték be a finom étkeket onnan. Kompra toltuk a bringákat, kilenc kilométert tekertünk Zamárdin át az Ezüstpartig. Könnyű, sík terep volt, közben ráértünk nézelődni. Hazafelé az volt a célunk, hogy még világosban elérjük a visszafelé tartó kompot, sikerrel jártunk.
Szerettem volna kicsit többet kerékpározni, gondolkoztunk, hogy elmegyünk Füredre, de edzettségünkre tekintettel, okos döntés volt kihagyni. Minden esetre ízelítőt kaptunk milyen a Balaton mellett bringázni, talán egy kis körre – Tihany – Siófok – keleti part – Fűzfő – Tihany kicsit jobb erőnléttel vállalkozhatnánk.
Bringázni a Balaton mellett élvezet.
Borok és gasztronómia
A gyermekkor balatoni ízei… lángos, hekk, kukorica, fagyi… Fordult a világ, kivételesen jó irányba.
A Magyar Konyha című folyóirat minden tavasszal megjelentet egy balatoni Gasztrokalauzt, iránytűnk volt a tájékozódásban, hiszen a kínálat rendkívül bőséges, még akkor is, ha utószezonban sok vendéglő már csak hétvégékre nyit ki.
Rengeteg helyen lehet nagyon jókat enni és inni, finom kávék, fagyik, sütik, limonádék mellett egészen különleges ételeket kóstolhatunk. A teljesség igénye nélkül, egy kis ízelítő…
Borokkal először a csopaki Petrányi pincészet borteraszán ismerkedtünk. Odafentről gyönyörű kilátás nyílik a tóra, előttünk a szőlőültetvények, lejjebb a község. A borok tökéletesek voltak, kizárólag fehérborokat kóstoltam, olaszrizling, tramini, furmint volt a sor. Megjelent a borvidéken a kékszőlő is, jó borokat ad, de maradtam a megszokottnál.
Vasárnap Badacsonytomajon, a véletlen hozta, hogy a Borbarátok vendéglőnél álltunk meg ebédelni, ez volt nyaralásunk kulináris csúcspontja!
Az étlapot böngészve úgy döntöttem, hogy ezúttal a borokhoz választok étkeket, mert a kéknyelűt és a szürkebarátot semmiképpen sem akartam kihagyni. Indításnak kéknyelű párlatot választottam, rendkívül finom volt! Levesnek spenótot kértem, nagyon ízletes volt, jól kísérte az olaszrizling. Főételnek carbonara spagettit ettem, rendkívül jól volt elkészítve, kéknyelűvel majd szürkebaráttal kísértem. Remek harmóniát alkottak! Végül a túrótortához késői szüretelésű, édes olaszrizlinget szürcsöltem. Márti csirkét evett salátaágyon, ezúton is köszönöm, hogy vállalta a vezetést! Tökéletes vasárnapi ebéd kerekedett!
Voltunk kisvendéglőkben, kávéztunk a füredi Karolinában, kóstoltunk fagylaltot, ettünk lángost; barátainknál, Siófokon pedig a Sió halsütő halait – egyszóval kóstolgattuk a Balaton ízeit!
Kétszer voltunk piacon, elmentünk Tihanyban is, de az igazi a káptalantóti volt! Itt azután minden van, mi szem szájnak ingere! Friss gyümölcsök, zöldségek, sajtok, kolbászok, töpörtyűk, pékségek kincsei, szörpök; szappanok és más biotermékek, kézművesek és ószeresek. A piacnak semmihez sem hasonlítható, varázslatos hangulata van! Vasárnap délelőttönként tart nyitva, ne hagyjátok ki!
Ismerek egy nagyszerű sajtkészítőt – Török Gergőt – rendszeres vásárlói vagyunk a fehérvári piacon. Utolsó esténken meglátogattuk felsőörsi manufaktúráját, fantasztikus volt látni, ahogyan készülnek, érnek a sajtok. Tisztelettel adóztam a rengeteg munkának, ami az asztalunkra kerülő finom falatokat teremti meg. Elgondolkoztatott, hogy a tejben mennyi minden van: tejszín, vaj, író, orda, zsendice, tejföl, túró és ezernyi különféle sajt, meg ételek százai, amelyek ezekből készíthetők…
Balaton
Szeptember 16-át írtuk, vidáman lubickoltam a Balaton semmihez sem hasonlítható, bársonyosan simogató vizében. Előttem a Füredi-öböl, Csopak, Alsóörs, Palóznak, szemben Zamárdi, Siófok. Felnéztem, a hegy tetején áll az apátsági katedrális, tornyain keresztek. Nyughelye I.András királyunknak, és az Alapítólevél… Felnéztem, átjárt a nyugalom. Vigyáznak ránk, megmaradunk… Megértettem azt amit mindeddig csak éreztem, hogy miért szeretem ennyire az én hazámat, Magyarországot!
Eredetileg Dalmáciába készültünk, de rövid volt az idő, nagy a távolság, hosszú az út. Milyen jól döntöttünk, itthon maradtunk, átjárt bennünket egy semmihez sem hasonlítható érzés, jó itthon lenni, jó magyarnak lenni… Sétáltunk Tihanyban, elhajóztunk Balatonfüredre, elmentünk Sümegre vasárnapi szentmisét hallgatni, kerékpároztunk, ettünk, ittunk, fürödtem, jókat aludtunk, egyszóval, volt egy szűk hetünk arra, hogy együtt legyünk, jól érezzük magunkat. A Balaton tökéletes környezet ehhez is!
bringa:Sajkod zsákfalu,sose tértünk be oda,főleg nem a Tihany rovására.Inkább a kaptató,de a látvány odafenn pazar.A tihanyi Belső-tó sincs még felfedezve részünkről.
Legyen ez kihívás számunkra a következő túrák során.
Egyébként Sajkodról el lehet tekerni a révhez pl.földúton a tópartot követve?
bor és gasztronómia:e két dolog szorosan összefügg a Balaton nyújtotta élményekkelEnnek a ténynek mondok ellen,ha leírom,mi a sör és gasztronómia filozófiát követjük.Úgy tudunk eltekerni Badacsonyban a pincék mellett,Lellében és Csopakon,hogy nem kóstolunk borokat,
A gasztronómiai élményeinket a büfék,kisvendéglők hivatottal beteljesíteni,eddig teljes elégedettségünkre.Ez a Balatont jellemzi és minősíti szintén.
Ezeken a helyeken is lehet pompás falatokhoz jutni.Fúzfőn a strand egyik büféjében remek valős pirítóst sütnek,ha már korábban erről a remek csemegéről volt említés.
Balaton:mindig ad magából valami újat,eljutunk olyan zegzugokba,ahol nem jártunk,vagy olyan helyekre,ahova nem volt időnk elmenni korábban.
Remélem lesz még alkalmunk felfedezni ezt a csodás vidéket.
Örülök,hogy jól éreztétek magatokat és a brongázásban is megtaláltátok azt,ami nekünk is oly sok örömöt okoz.
Sajkod Tihany település része, nincs semmi különös látnivaló, családias strandja van, ahonnan feltárul a Balcsi nyugati medencéje.
Túrabakancsban biztosan el lehet gyalogolni a komphoz, bringával max. MBT-vel tudom elképzelni, gyalogösvényt az országúti aligha szeretné.
A Belső-tót télen sétáltunk körbe, az is messzebbről izgalmasabb. Terveink között van az új kilátó, de erre eddig időhiány miatt nem került sor. A félsziget csodálatos tárháza a geológiai, botanikai, ornitológiai, néprajzi különlegességeknek, mélyebb megismerésükhöz hetekre lenne szükség!